logo

Osteopathie bij paarden?

Osteopaten zien een lichaam als één geheel, wij proberen de oorzaken op te lossen van de symptomen en niet andersom. Dus wanneer een paard slecht presteert, geen juiste sprongen maakt op een hindernis of moeilijk te rijden is, kijken wij eerst in het lichaam waar er problemen zouden kunnen zitten die dit als oorzaak geven. Wij zien de slechte prestatie als een symptoom en gaan via onze kennis en behandelingen proberen de oorzaak op te sporen en behandelen.

personal portfolio
personal portfolio

Wanneer kan een behandeling helpen?

Een belangrijk punt is achterhalen waarom een paard een gedragswijziging vertoont. Dieren spreken onze taal niet, dus uitten ze dit op hun eigen manier en zo vertellen ze ons meer dan we denken. Het is aan ons om hun communicatietechniek te leren herkennen en er juist op te gaan reageren. Paardenosteopathie is een filosofische benadering om problemen te leren zien en voelen met een kritische blik.

Voorbeelden van paarden die mogelijks musculoskeletale problemen ervaren zijn: plots verminderde prestaties, een val of een ander recent trauma, verminderde mobiliteit, merkbare tekenen van pijn en/of stijfheid, weerstand tegen het bit, immuniteitsproblemen, verandering in gedrag, beperkte wendbaarheid, slecht verzamelen, …

Manuele therapieën bij paarden bestaan uit een reeks handmatige technieken zoals: massage, mobilisatie en manipulatie.